Gránátalma Szakosztály

A szakosztály

VEZETŐJE

page title decorator

Sebők Valéria

Népi iparművész himző és a fonott csipke készítője vagyok. 2017 októberétől a Gránátalma Himzőszakkör munkáját csoportvezetőként is segítem. Könnyű a dolgom, hiszen a himzésben gyakorlattal rendelkező asszonyok között tevékenykedek. Az ügyek intézésével vagyok a legnagyobb segítségükre, hiszen a tematikus kiállításokra való jelentkezéseket, az alkotások elszállítását, a kiállítások megnyitója körüli feladatokat, illetve a kiállítások utáni munkálatokat, az alkotások hazaszállítását is elvégzem.

A szakosztály

TÖRTÉNETE

page title decorator

2014. április 10-én tartották meg az első összejövetelüket, vagyis e napon alakult meg a himnőszakkör. Székhelyéül a Lányi Ernő IME-t választották, hiszen jó feltételeket biztosítanak, és nagyon jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol más szakágak is tevékenykednek.

A tagok nagy része szépkorúak, akik régóta hódolnak a himzés szenvedélyének. Az évek során himzőtanfolyamokon, táborokban, műhelymunkákon gyarapították tudásukat. Alkotásaikat zsűriztetik is, hiszen a minősítést fontosnak tartják. A minősítések által megerősítést kap az alkotó, a pozitív elbírálás pedig az elvégzett munka dicsérete.

Igyekeznek olyan himzéseket elkészíteni, amire ma is szükség van, sokan örülnek neki. Az alkotások egy részét ajándékba adják, melyek Isten házát díszitik.

A szakosztály 2019. április 10-én fogja ünnepelni az ötödik évfordulóját. Ez az öt év alatt számtalan megmérettetésen vettek részt, ahonnan legtöbbször szép eredményekkel tértek haza. Ilyen volt az Idősek Kárpát-medencei Kulturális Művészeti Vetélkedője, ahol a kézműves kategória első helyezését hozták el.

Nagykanizsáról a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház textilkiállításáról szintén első díjat hozták el. Az ONK – Országos Népművészeti Kiállításon ezüst oklevelet kaptak, míg Békéscsabán a textilkiállításon különdíjjal tértek vissza. 2018 márciusában 3 díjjal is jutalmazták a pályázó alkotásaikat Békéscsabán. Egy IPA pályázatban is részt vesznek, melyet a Halasi Csipke Múzeummal és a tavankúti Matije Gubec Művelődési Egyesület szalmakészítő szakosztályával közösen valósítanak meg. Ennek a programnak a keretein belül volt a szakkörnek önálló kiállítása Kiskunhalason a Halasi Csipke Múzeumban, valamint a szabadkai Városi Múzeumban is. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából alkotásaik több lépcsős válogató után bejutottak a budai Történelmi Múzeum lovagtermébe, ahol egy közös kiállítás részei voltak. 2018 áprilisában nyílt kiállítás egy kárpát-medencei válogatásból, melyre kizárólag meghívásos alapon lehetett bejutni. Budapesten a Műcsarnokban 12 teremben helyezték el a KÉZ/MŰ/REMEK kiállítás anyagát, melyre a Gránátalma himzőszakkör oltárterítővel és gyermekruhákkal adott hírt Szabadkáról.

A szakosztály

MUNKÁI

page title decorator
A szakosztály

LEGFRISSEBB KÉPEI

page title decorator

Samu Katalin díjban részesült a Gránátalma szakosztály

Samu Katalin díjban részesült a Gránátalma szakosztály 1280 847 Aurél Ördög

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság – Samu Katalin díjjal tüntette ki topolyai összejövetelén a szabadkai Gránátalma szakosztályt.

Gránátalma Galéria #2

Gránátalma Galéria #2 1280 800 Aurél Ördög

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis,…

Gránátalma Galéria #1

Gránátalma Galéria #1 1280 800 Aurél Ördög

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis,…